Ovocné piškotové řezy
Ingredience:
Piškotové těsto: 120g hladké mouky
80g škrobové moučky
1 prášek do pečiva
6 vajec
3-4 PL studené vody
špetka soli
180 g krystalového cukru
1 vanilkový cukr (10g)
Krém: 600 ml mléka
2 vanilkové pudinky
3 PL cukru
1 máslo
200 g cukru moučka
Postup:
Oddělíme žloutky od bílků. Bílky ušleháme s vodou a špetkou soli na tuhý sníh a postupně přidáváme polovinu krystalového cukru. Žloutky s druhou polovinou krystalového cukru a vanilkovým cukrem utřeme do pěny a vařečkou opatrně do nich vmícháme sníh a prosátou směs z mouky se škrobovou moučkou a práškem do pečiva. Zlehka zamícháme. Těsto nalijeme do formy a povrch uhladíme. Formu vložíme do střední části trouby vyhřáté na 180°C a pečeme asi 40-50 minut. Prvních 25-30 minut pečení troubu neotvíráme, jinak těsto klesne. Zda je těsto propečené, vyzkouším zapíchnutí, špejle do středu dortu. Vychladlý korpus necháme odpočívat 12-24 hodin.
Uvaříme hustý pudink z mléka, cukru a vanilkového pudinku. Necháme vychladit. Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem a postupně přidáváme hustý pudink a vyšleháme. Nejlepší je aby máslo i pudink měli stejnou teplotu-pokojovou. Já si pudink uvařím večer, zároveň vyndám i máslo a druhý den ráno vyšlehám Korpus pomažeme krémem, obložíme ovocem (kompotovaným, čerstvým, mraženým) a zalijeme dortovým želé připraveným podle návodu.